Forskare: Därför kan du inte kittla dig själv

0:56 min

Varför kan man inte kittla sig själv, och varför hjälper det ofta att gnugga sig på det onda stället när man har slagit sig? Forskare från Linköpings universitet kan ha svaren.

Det är hjärnan som dämpar känslointrycken från huden – om det är din egen kropp som berör dig där. Det visar alltså forskning från Linköpings universitet. 

Forskarna har undersökt hjärnan hos försökspersoner, som samtidigt som de ligger i en magnetkamera, fått smeka sin egen arm. Sedan har armen vidrörts på samma sätt, men i stället av en forskare.

Forskarna kunde då konstatera tydliga skillnader mellan hur hjärnan hanterade och bearbetade känsloinformationen mellan de två försöken.

Egen beröring minskade aktiviteten i flera olika delar av hjärnan, så att man helt enkelt märker av den mindre. Och det är därför som det är svårt att kittla sig själv.

 


Referens: Boehme et al. "Distinction of self-produced touch and social touch at cortical and spinal cord levels". Proceedings of the National Academy of Sciences. Januari, 2019. Doi: doi:10.1073/pnas.1816278116.