SD-ledaren Christopher Larsson frias

0:42 min

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson, som åtalats för hets mot folkgrupp, frias nu av Blekinge tingsrätt.

Tingsrätten skriver i sin dom att Christopher Larssons inlägg inte klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och att det inte är rätt att inskränka hans yttrandefrihet.

Tingsrätten anser att "inlägget bör i stället bemötas i en fri, robust och öppen debatt. Christopher Larsson ska därmed frikännas".

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att Christopher Larsson skulle fällas för hets mot folkgrupp.

Det var i november 2017 som Christopher Larsson skrev ett inlägg på Sverigedemokraternas Facebooksida där han enligt åtalet utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare.

Christopher Larsson hävdade under rättegången att han anser att det han skrivit ligger inom ramen för yttrandefriheten och han och hans advokat krävde att åtalet skulle ogillas.

– Jag är glad och lättad. Det har varit en påfrestande tid, säger Christopher Larsson.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) som polisanmält Christopher Larssons inlägg är besviken.

– Domen visar att lagstiftningen måste ändras och jag som lagstiftare ska göra allt vad jag kan för att ändra lagen så att det inte blir tillåtet att sprida hat på det här sättet i sociala medier, säger han.

P4 Blekinge har sökt vice chefsåklagare Marie Lindström för en kommentar till domen, men utan att lyckas.