Ryskt stridsflyg kränkte gränsen söder om Karlshamn

1:16 min

Enligt Försvarsmakten var det förra lördagen som de ryska planen flög en stund på svenskt territorium.

– Svenskt signalspaningsplan över Östersjön, det är inte ett dugg konstigt. Vi flyger väldigt ofta ut över Östersjön över internationellt vatten. Och det gör många andra länder också. Det är ju många länder runt Östersjön och i stort sett alla länder är uppe och flyger över internationellt vatten, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Den statliga ryska TV-kanalen Russia Today (RT) har i dag publicerat ett videoklipp som påstås visa ett svenskt Gulfstreamplan som möts upp av ett ryskt jaktplan. Av det 34 sekunder korta videoklippet framgår inte vad det är för typ av plan som det ryska jaktplanet möter upp i luften. Det framgår heller inte när detta ska ha skett.

Försvarsmaktens pressekreterare, Jesper Tengroth kan inte bekräfta något i den video som den statliga ryska TV-kanalen publicerat.

– Jag vet ju inte vilket tillfälle de syftar på exakt utan det jag kan säga det är att vi flyger ofta och blir därmed också ofta identifierade av ryskt flyg, säger han.

Planet ska, enligt RT ha avvikit från sin kurs när det ryska jaktplanet närmat sig och alltså inte kränkt ryskt luftrum.

I går meddelade svenska Försvarsmakten att tre ryska plan kränkt svenskt luftrum i lördags, 19 januari. Planen ska ha flugit in över Blekinge en kort stund.

Enligt Försvarsmakten var det ett spaningsplan av typen IL-20 som eskorterades av två ryska jaktplan av typen Su-27 – samma typ av jaktplan som enligt statliga ryska TV-kanalen RT avhyste ett påstått svenskt spionplan.

Senast ryska plan kränkte svenskt luftrum var i oktober 2017.