Danmark har inte tagit asylsökandes smycken

1:52 min

Inte ett enda smycke har beslagtagits efter att den omdiskuterade så kallade smyckeslagen antogs i Danmark för tre år sedan.

Enligt lagen ska asylsökande lämna ifrån sig värdeföremål och kontanter för att finansiera sitt uppehälle.

Tanken bakom lagen som antogs för tre år sedan var att asylsökande i så hög grad som möjligt själva ska finansiera sitt uppehälle i Danmark. Därför ska kontanter och föremål, bland annat smycken, till ett värde av över 10 000 danska kronor beslagtas. Vissa föremål med särskilt affektionsvärde, som till exempel vigselringar, får man dock behålla oavsett värde.

Lagen döptes inofficiellt till smyckeslagen och väckte debatt både i Danmark och internationellt. Det drogs bland annat paralleller mellan den danska regeringens agerande och Nazitysklands.

Men efter tre år har inga smycken tagits, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Ritzau gjort. Lagen har bara tagits i bruk vid tio tillfällen genom åren.

Totalt har 186 800 danska kronor och en bil tagits i beslag. Pengarna motsvarar omkring 258 000 svenska kronor.

Ledande politiker från den borgerliga regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, och från det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, har tidigare förespråkat en skärpning av lagen så att man också ska kunna beslagta medel på utländska bankkonton.

Men Danmarks integrationsminister, Inger Støjberg, säger till Ritzau att det kommer var svårt att kunna kontrollera utländska konton. Hon tillägger också att den här lagen och andra åtstramningar i migrationspolitiken som Danmark gjort de senaste åren har haft effekt och pekar på att antalet personer som sökte asyl i Danmark ifjol var det lägsta på tio år.