KONST/FORM

Brittiska staten råder konstnärer att förbereda sig för hård Brexit

1:47 min

Den brittiska staten har nu publicerat råd till konstvärlden om hur den ska hantera EU-utträdet om det inte blir något avtal mellan London och Bryssel.

Råden täcker bland annat in internationell handel med konst och finansiering av konstevenemang. 

Det är organisationen Arts Council England som nu uppmanar alla som arbetar med konst i Storbritannien att förbereda sig på att det kanske inte blir något avtal med EU före utträdet. I så fall blir det en hård Brexit utan ett avtal med ändrade regler för till exempel handel och migration när klockan slår elva på kvällen brittisk tid den 29 mars. 

Till exempel bör den som förbereder en konstutställning vara beredd på att det kan ta längre tid framöver att få in tavlor i Storbritannien, skriver organisationen.

Museer och gallerier uppmanas att kontakta kulturdepartementet om de planerar att ta in ömtåliga, värdefulla eller stora objekt under halvåret som följer efter Brexit. Brittiska organisationer som i dag är beroende av bidrag från EU-fonder får rådet att tänka på att de kan behöva nya sponsorer redan inom kort.

I övrigt handlar råden till stor del om saker som gäller alla som bedriver någon verksamhet i Storbritannien. Det kommer till exempel bli svårare att anställa personal från andra EU-länder i framtiden. Många museum har mycket säkerhets- och servicepersonal från andra EU-länder.

I framtiden kommer den typen av lågkvalificerade arbeten troligen inte räcka för att en person ska få stanna i Storbritannien. Däremot kan personer som har hög utbildning inom konst få fortsätta att flytta till Storbritannien även framöver från EU.