EU:s konkurrenskommisionär.

EU kan starta utredning av Amazon

2:12 min

EU-kommissionen tittar just nu på om Amazon konkurrerar med sina egna partners genom att använda data de samlat in från dem.

EU-kommissionen vill snart ta beslut om det ska inledas en formell utredning mot Amazon för misstänkt konkurrensbrott. I höstas hade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager börjat titta på hur e-handelskoncernen använder data från andra företag. I värsta fall riskerar Amazon miljardböter.

EU-kommissionen har nu börjat förhöra andra e-handlare vars produkter och tjänster säljs på Amazons plattform. Ungefär 1 500 frågeformulär har skickats ut, säger Magrethe Vestager. Data som redan kommit tillbaka från e-handlarna samt Amazon själv analyseras nu av EU-kommissionen.

– Självklart är det bra att man ger mindre företag en plats på webben men om man sedan använder data för att ta över deras affärsverksamhet genom att man ser vad som är populärt är det en annan sak, säger Margrethe Vestager.

Amazon skördar en stor mängd data från företag de står värd för på sin plattform och kan då ta reda på vad deras kunder gillar. Kommissionen prövar nu om Amazon använder den informationen för att konkurrera ut mindre e-handlare. Ett beslut om EU ska inleda en formell utredning tas om några månader, säger hon.

– Det är fortfarande tidigt men förhoppningsvis vet vi inom några månader om vi ska öppna en utredning eller inte.

Amazon är den senaste i en rad av internetjättar som EU:s konkurrenskommissionär har ögonen på. Senast ifjol dömdes Google till ungefär 44 miljarder kronor i rekordböter för att ha utnyttjat sin dominerande ställning.

Vestager vill dock inte kommentera om även det aktuella Amazon-fallet kan komma att leda till en ny bötessmäll.

Den danska EU-kommissionären har uppmärksammats i hela världen för sina försök att reglera internetjättarna. Hon har kallats Silicon Valleys skräck och Europas mäktigaste kvinna, efter Tysklands Angela Merkel. Marknaden ska tjäna konsumenten och inte tvärtom, säger hon.