RECENSION - FILM

"The kindergarten teacher" en svart pärla om farlig curling

2:51 min

"The kindergarten teacher" är en film om att bry sig för mycket om poesi och barn. Maggie Gyllenhaals barnpedagog Lisa, hon gör det. Med bravur.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The kindergarten teacher 
Regi: Sara Colangelo
I rollerna: Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael García Bernal m fl
Genre: Drama
Betyg: 4

"Solen slår ner på hennes gula hus. Det är nästan ett guds tecken."

En strof ur en sån där lång modernistisk dikt som Jimmy fem år ibland får i sitt huvud. De kan dyka upp lite varstans. Hemma. I bilen. På dagis. När hans dagisfröken, en mycket litteraturintresserad kvinna hör dem, får han stöd – och problem.

Och dessa rinner ut i en krypande, passionerad, klistrig, kärleksfull, intresserad och småäcklig historia om barn. Och poesi. Det dräller inte direkt av såna filmer.

Dagisgeniet Lisas rike är en bildad förskola full av spröda plantor, öppen konst och mjuka vilstunder, och mitt i allt detta begåvade barn. Han som får henne att plötsligt vilja spränga sin uppgivna medelålder och liksom slicka i sig hans naturliga skimrande femårighet.

Hon vill heja på dikten, slåss för den som en varg i en samtid som föraktar sökande precist språk. Hon vill i honom skapa om sina egna av mobiler buttra, undanglidande barn.

Hon vill ha en egen liten Mozart. Hon vill ha en vän att prata om det stora i livet med. Hon vill visa att hon också kan skriva. Om gula hus. Och tecken från Gud. Gyllenhaals förskollärare är underbar och snäll. Och farlig, obehaglig, vanlig och helt gränslös.

Lite som poesi.

Och lilla lilla Jimmy då? Han mörka ögon blir bara större, öppnare och alltmer förvirrade.
"I have a poem …" 

Det blir den sista replik han hjälpsökande yttrar till denna allt egendomligare vuxenvärld. Strax efter "Kan någon hjälpa mig?" Strofer som helt cirklar in ett lågintensivt hett litet drama om en sällan berättad relation.