Felplacerade i särskolan – nu väcks frågan hos regeringen

1:31 min

Frågan om felplacerade särskoleelever togs i torsdags upp i riksdagens utbildningsutskott och nu läggs den upp på utbildingsministerns bord.

– De som felaktigt sattes i särskola måste få stöd och hjälp att komma vidare och jag planerar att ta upp frågan till utbildningsministern, sa Roger Haddad (L), vice ordförande i utbildningsutskottet efter torsdagens möte.

Roger Haddad har reagerat på P4 Västernorrlands avslöjande av hur många barn skrivits in i särskola trots att de inte haft någon utvecklingsstörning. Det handlar om mobbade barn och barn som haft andra problem som skolan tyckt varit svår att hantera.

I torsdags tog han upp frågan vid Utbildningsutskottets sammanträde då representanter för Specialpedagogiska skolmyndigheten var inbjudna men då kom diskussionen mest att handla om hur man ska kunna vara säker på att det här inte ska kunna hända fortsättningsvis.

Men Roger Haddad säger att han kommer att fortsätta trycka på så att de som felplacerades för 10-15 år sedan och som gått ut särskolan utan riktiga betyg och nu hunnit bli mellan 20 och 30 år och inte har möjlighet att studera vidare och har svårt att få jobb ändå ska kunna få stöd och någon chans att gå vidare i livet.

Roger Haddad tycker att frågan behöver tas upp i regeringen.

– Min plan är att som ett första steg inlämna en skriftlig fråga till utbildningsminister Anna Ekström.

Det är kommunerna som bär ansvaret i första hand, säger Haddad.

– Men jag ska göra vad jag kan för att iallafall från den nationella nivån trycka på.

UPPDATERING: Idag den 28 januari lämnade Roger Haddad sin fråga till utbildningsministern:

Vilka åtgärder kommer regeringen vidta för att felplacerade elever i särskolan ska få upprättelse och en ny chans till utbildning?