Fler ska få magnetström mot depression

2:31 min

En ovanlig behandlingsmetod mot depression, som i dag bara finns i ett fåtal regioner, är på väg att införas på fler håll.

Behandlingen, som förkortas TMS, kommer snart erbjudas i hälften av landets regioner.

Den går ut på att svag ström skickas in i hjärnan genom magnetspolar på patientens huvud.

En som blivit hjälpt ur depression genom TMS är Vetlandabon Tarja Puolakka.

– Jag kände att jag fick krafterna tillbaka och började tänka mer positivt. De där jobbiga tankarna försvann och jag fick mer kraft att göra saker hemma, säger hon.

Tarja Puolakka tar också antidepressiv medicin, men det hjälper inte när hon ramlar ner i "det där svarta hålet", som hon kallar det.

Istället är det magnetbehandlingen som hjälper henne upp.

– Man orkar åka och handla, orkar duscha och borsta tänderna. Det är sådana saker som inte fungerar när man är riktigt deprimerad.

År 2017 var det bara 189 patienter i hela landet som behandlades med TMS, medan närmare 4 000 fick elbehandling, ECT.

ECT anses vara en mer effektiv metod, men kan ge minnesluckor, och kräver också att patienten sövs ner. 

Magnetbehandling rekommenderas sedan två år tillbaka av Socialstyrelsen.

Utöver de sex regioner som använder metoden idag, är den också på väg att införas i Region Skåne, Region Västra Götaland, Region Kalmar och Region Västernorrland. 

Exakt hur magnetbehandlingen fungerar vet inte forskarna, men teorin är att den påverkar kopplingsbanorna i hjärnan, enligt Jonas Persson, postdoktor i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

– Hjärnan kommunicerar ju normalt med elektriska impulser som går genom nervtrådarna och med magnetspolen så kan vi skapa små strömmar i hjärnan som påverkar den här signaleringen. Det har visat sig hjälpa personer som inte blir hjälpta av andra typer av behandling.

På Höglandssjukhuset i Eksjö i Småland har magnetbehandling använts i hela 18 år.

Robin Kihlbaum, överläkare på den psykiatriska kliniken i Eksjö, tycker att det är bra att fler kliniker i landet följer efter.

– Det är en behandlingsmetod som tycks ha god effekt mot depressioner med energilöshet och koncentrationssvårigheter. 

Här finns TMS i dag:

  • Skellefteå
  • Uppsala
  • Stockholm
  • Örebro
  • Linköping
  • Eksjö
  • Malmö (privat klinik)

Inom kort ska Region Skåne starta upp TMS-behandling i Lund, och därefter i Helsingborg. I Umeå pågår upphandling för inköp av maskiner, och detsamma gäller Trollhättan, Borås, Falköping, Göteborg och Kungälv. Region Västerbotten ska erbjuda magnetbehandling i Sundsvall. Inom tre år ska det finnas inom Kalmar län.