Specialåklagare utreder gängbrott i Värnamo

1:55 min

Att den senaste tidens händelser i Värnamo har koppling till kriminella gäng påverkar hur brotten utreds. Flera av brotten nu utreds av en åklagare i Göteborg som är specialiserad på gängkriminalitet.

Genom spaning hittade polisen kokain i skogen utanför Värnamo några veckor innan jul, nog för att det ska handla om grovt narkotikabrott. Fallet lades på internationella åklagarkammaren i Göteborg - vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Där utreder en specialåklagare inriktad på gängbrottslighet fallet.

En man i 30-årsåldern sitter häktad. Han har tidigare dömts för flera brott misshandel och narkotikabrott och på sociala medier förekommer han på bilder med Bandidosmedlemmar från Värnamotrakten. 

En annan man kopplad till samma Bandidos-klubb häktades i fredags i Jönköping, efter att polisen gjort flera tillslag i Jönköping under torsdagen. Polisen ska ha hittat en stor mängd narkotika i samband med tillslagen, och fallet har kopplingar till Värnamo.

Parallellt med det jobbar polisen tillsammans med andra myndigheter hindra gängen från att etablera sig i Värnamo.

– Vi jobbar tillsammans med andra myndigheter att försöka hindra dem från att etablera sig, säger Håkan Boberg. Till exempel ser vi till att dom inte kommer åt att hyra lokaler.