Vill ha snabbt beslut om gruvor av nya regeringen

2:06 min

Frågorna om ja eller nej till gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk och i Laver utanför Älvsbyn har legat på regeringens bord flera år utan att några beslut fattats.

Nu har en ny regering tillträtt och Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyn hoppas att beslutsvåndan när det handlar om eventuella gruvor i Laver och Kallak är över.

– Jag hade väl hoppats att det redan skulle ha kommit, men nu är det inte så, då får vi väl hoppas på att det blir fort, så fort de kommer igång på regeringskansliet och näringsdepartementet så att de tar ett beslut.

Kopparbrytning i Laver skulle betyda flera hundra arbetstillfällen och ökad befolkning i Älvsbyn, och planering för att möta det pågår, men ovissheten ställer till problem för kommunen.

– Det påverkar samhällsplaneringen som blir lite hackig så vi vill förstås ha ett beslut så fort som möjligt, oavsett om det blir positivt eller negativt, säger Tomas Egmark.

Bolidens ansökan om brytning i Laver har legat på regeringens bord för beslut i mer än två år, och Beowulf minings ansökan om Kallak i ett och ett halvt år.

För en vecka sedan tog Ibrahim Baylan över posten som näringsminister, med ansvar för gruvfrågor, efter Mikael Damberg.

Per Ahl, vd för gruv- och gruvföretagens branschorganisation Svemin förväntar sig nu snabba beslut när det gäller Laver och Kallak.

– Det bör kunna gå relativt snabbt för ministern att göra sig en bild av vad det här handlar om, så jag vill ge honom en månad att sätta sig in i det här och sedan kunna ta ett snabbt beslut, säger Per Ahl.

P4 Norrbotten har bett att få intervjua Ibrahim Baylan om Laver och Kallak, men han har avböjt med hänvisning till att först måste få sätta sig in i frågorna.

Per Ahl säger att regeringens beslutsvånda påverkat Sveriges rykte som gruvnation.

– Det är förödande för investeringsviljan hos företag, säger han.