Antisemitism på nätet ett stort problem

1:18 min

På söndag är det minnesdag för förintelsen. Enligt en rapport från 2018 pekar 9 av 10 europeiska judar ut antisemitismen på nätet som ett växande problem.

– Just när det gäller sociala medier så finns det så mycket annat hat så det är inget jag chockas över. Det kanske blir så att man tar till dom metoderna. Kanske blir så i dagens samhälle: man vill gömma sig bakom en skärm, säger 18-åriga Mira Kelber i Malmö.

Hon säger att hon själv har varit med om påhopp genom sociala medier och en gång på en festival där personen sa att det var ett skämt.

– Då polisanmälde jag inte det och inte andra gången heller. I efterhand känner jag att jag verkligen borde ha gjort det. Jag tror inte jag förstod allvaret: nu på senare så har jag förstått vad hatbrott är och vad det innebär och att man måste anmäla för att det behövs.

Mira Kelbers pappa föddes 1940 och flera släktingar på hans sida dog i förintelsen.

Så alltid har den här dagen betytt väldigt mycket för honom men även för mig. Jag vet inte vart dom dog, när dom dog eller hur dom dog. Det enda jag vet är att dom blev offer för rasismen och nazismen. Å just den här dagen går många tankar i mitt huvud hur det kunde bli så här. Och det är en stor sorg för mig.

– Alla som levt och överlevt detta blir bara äldre och äldre och till slut kommer de inte finnas kvar och därför är det viktigt för mig som ung judinna, framförallt i Malmö, att visa att vi minns och vi kommer ihåg. Och jag kommer föra er berättelse vidare.