Valanalys: MP förstår inte vanligt folk

1:30 min

Miljöpartiets dåliga valresultat med bara 4,4 procent av väljarna berodde delvis på att många väljare anser att Miljöpartiet inte förstår vanligt folk, enligt en valanalys.

Det konstaterar Miljöpartiets valanalys som presenterades idag.

Marléne Tamlin är tillförordnad partisekreterare.

– Rent krasst så är valresultatet alldeles för lågt för ett grönt parti i en tid när vi behövs som mest. Jag tror att vi behöver göra ett långsiktigt arbete kring många delar som vi nu sätter igång.

– Det handlar både om att leverera resultat i form av grön politik i regering och riksdag. Det handlar också om att se över vår kommunikation och att det ska vara tydligt vad vi vill både på kort och lång sikt, säger hon.

Miljöpartiets valanalys konstaterar att nära hälften av stödet tappades redan 2015-2016, bland annat i samband med flyktingkrisen. Miljöpartiet gick med på begränsningar som stred mot den utlovade politiken.

Valanalysen konstaterar dock att Miljöpartiet fått inflytande i viktiga frågor genom att sitta i regeringen. Men partiledningen förväntas ta tag i bristerna, bland annat den att många väljare säger att Miljöpartiet inte förstår vanligt folk.

– Jag tror att vi behöver jobba på vår kommunikation, hur vi uttrycker oss, och vi behöver se över vår politik, säger Marléne Tamlin.