Danskt Jehovas vittne inför rätta i Ryssland

1:51 min

I Ryssland ses Jehovas vittnen av myndigheterna som en extremistisk organisation och flera utövare sitter fängslade.

En av dem en dansk medborgare som står inför domstol. Han greps våren 2017.

– Jag ber er, lugna er, enligt domstolsbeslut har vi rätt att kroppsvisitera er, det säger en rysk polis för drygt ett och ett halvt år sedan i staden Orjol i en lokal där Jehovas vittnen samlats.

En dansk man i det lokala samfundet i Orjol grips och har suttit fängslad sedan dess. Han är en av flera som de senaste åren har gripits på flera håll i Ryssland.

Lokaler har stängts och genomsökts, datorer och dokument har beslagtagits och en del av deras skrifter är förbjudna.

– Jag har inte ångrat att jag kom till Ryssland, jag är stolt över det, sade den danska mannen samtidigt som han fördes ut ur den bur han suttit i under domstolsförhandlingen i Orjol.

Jehovas vittnen, som säger sig ha mer än 150 000 medlemmar i Ryssland, har haft svårt att verka här ända sedan sovjetisk tid.

I början av 2017 kom en dom från Rysslands högsta domstol.
Den innebar att Jehovas vitten ses som extremister, att organisationen förbjuds att verka och att deras huvudkontor i St. Petersburg, och lokala samfund, stängdes.

Domen har kritiserats av människorättsorganisationer som ett brott mot och ett hot mot den religionsfrihet som garanteras i den ryska konstitutionen.

– Tyvärr så är det ingen tvekan om att det här visar att religionsfriheten i Ryssland idag inte är utan problem, det säger den danske mannens advokat Anton Bogdanov.