Tyska kolavvecklingen välkomnas

2:04 min

Planen för avveckling av kolkraften i Tyskland välkomnas på många håll, även om färdplanen som den särskilda kolkommissionen enades om i natt fortfarande har flera luckor.

– Det var inget enkelt beslut för oss att gå med på den här kompromissen, kommenterade Tyskland-chefen för miljöorganisationen Greenpeace nattens överenskommelse i tysk radio.

– Men det är hur som helst bättre än att behöva hantera de dramatiska följderna av klimatförändringarna. Överenskommelsen skickar också en stark signal till omvärlden att ett stort industriland som Tyskland efter kärnkraftsavvecklingen också tar steget ur kolkraften, sade Greenpeace-chefen Martin Kaiser, trots att han ville se en snabbare avveckling.

Han var en deltagarna i den så kallade kolkommissionen, som samlade flera intressen, industrin, facket, forskare, politiker och miljöorganisationer.

Efter sju månaders förhandlingar har de enats om ett förslag som enligt dem själva säkrar energiförsörjningen och överkomliga elpriser, värnar klimatet och skapar ny sysselsättning. Nu ska också regering och parlament i Berlin och de berörda delstaterna godkänna planen.

Gruvfacket står bakom förslaget även om det gör ont, säger ordföranden Michael Vassiliadis.

– I de berörda regionerna, för företagen och de anställda väntar stora och smärtsamma förändringar.

Totalt beräknas 60 000 arbetstillfällen direkt och indirekt, beröras av kolkraftavvecklingen, som ska vara avslutad senast år 2038.

För strukturomvandlingen ska de aktuella områdena få 40 miljarder euro de kommande två decennierna. Därutöver väntar stora kompensationer till kraftbolagen och subventioner för att hålla elpriserna nere. Var slutnotan hamnar vågar ingen förutspå idag.