Svensk väljaropinion: L och MP under spärren

1:12 min

Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under fyraprocentspärren och båda partierna skulle ramla ur Riksdagen om det var val i dag. Det visar Svensk Väljaropinion som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Drygt hälften av intervjuerna är gjorda efter fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L. 

– Framförallt att två partier har sjunkit under fyraprocentsspärren sedan valet, det är Liberalerna och det är Miljöpartiet. Men det verkar som att Liberalerna har tagit mest stryk av diskussionerna, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.

Liberalerna får 3,9 procent som kan jämföras med 5,5 i valet i höstas, och är alltså under riksdagsspärren på 4 procent. Enligt Toivo Sjörén har Liberalerna förlorat väljare till Moderaterna som en följd av diskussionerna med Socialdemokraterna. Liberala väljare är mer delade än Centerpartiets väljare för ett sådant samarbete enligt Toivo Sjörén.

– När vi tittar på vilket regeringsalternativ man har föredragit, då har Liberalerna varit mycket mer delade tvärs igenom än vad Centerpartiet har varit.

Miljöpartiet får också på 3,9 procent mot 4,4 procent i valet, och skulle alltså ramla ur riksdagen om det var val i dag.

– De kom bort i valrörelsen och de har ju inte alls varit särskilt framträdande under hela hösten i diskussionerna om regeringsalternativ, säger Toivo Sjörén.

Centerpartiet har 7,5 procent mot 8,6 i valet och har tappat klart mindre än Liberalerna på diskussionerna med Socialdemokraterna säger Toivo Sjören:

– Reaktionerna har ju också varit totalt sett negativa, men inte alls lika kraftiga som för Liberalerna, och det stämmer också väl med andra undersökningar. De har varit mera positiva till samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, så de drabbas lite mindre än vad Liberalerna gör.

Moderaterna har 18,9 procent jämfört med 19,8 i valet och har vunnit väljare från Liberalerna, men samtidigt förlorat väljare till Sverigedemokraterna. Och Sverigedemokraterna har 19,1 mot 17,5 i valet.

Socialdemokraterna har stärkts och hamnar på 30,5 procent jämfört med 28,3 i valet.

– Socialdemokraterna går ju framåt, och det har vi sett tidigare under hösten också att de har gynnats av de här diskussionerna, och mycket har ju centrerats om hur de ska samarbeta med andra.

Vänsterpartiet ligger still på 8 procent och Kristdemokraterna svagt uppåt till 6,8 procent, enligt Svensk väljaropinion.