Vaggeryd

Känd vänsterpartist gör politisk comeback – vill till Bryssel

1:41 min

Alice Åström (V) har legat lågt politiskt sedan hon lämnade riksdagen 2010, men nu har hon tackat ja till att låta sig nomineras till EU-valet.

Den kända vänsterpartisten Alice Åström från Vaggeryd gör nu politisk comeback och siktar på att ta sig till Bryssel. Åström, som satt i riksdagen mellan 1994 och 2010, har tackat ja till att nomineras som förstanamn av partidistriktet i Jönköpings län.

– Det var inget lätt val, utan jag har funderat ganska mycket sedan jag fick frågan om jag kunde tänka mig att bli nominerad.

Alice Åström har inte varit politiskt aktiv de senaste åren, men hade under sin tid som riksdagsledamot flera tunga partiuppdrag. Mellan 2006 och 2010 var hon Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen och 2002–2004 var hon andre vice ordförande i justitieutskottet. År 2004 kandiderade hon också till posten som partiledare, men fick se sig besegrad av Lars Ohly.

Nu vill hon till Bryssel.

– Ja, accepterar man en nominering får man nog ha ambitionen att faktiskt också ta ett uppdrag.

I EU vill Åström framför allt driva flyktingfrågor, frågan om kvinnors rättigheter och missbruksfrågor.

– Just det här med missbruk, kriminalitet och människor i utanförskap, de grupperna växer och blir större och större i Europa och det är något som man också måste möta.

Vänsterpartiet har i dag ett mandat i Europaparlamentet, som besitts av Malin Björk. Vid en valkonferens den 16–17 februari ska Vänsterpartiet besluta hur deras EU-vallista ska se ut.