Venezuela en känslig fråga för Ryssland

2:17 min

Medan allt fler länder nu sätter press på den venezuelanske ledaren Nicolás Maduro att avgå, står Ryssland stöttande bakom honom.

– Vi känner till USA:s policy mot Venezuela och flera andra länder. Den är destruktiv. Deras krav på en statskupp är uppenbart för alla, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov under ett besök i Marocko.

President Putin har också ringt upp Nicolás Maduro och sagt att han ger honom sitt stöd, och fördömde det han kallade för en "destruktiv yttre inblandning".

Ryssland under Putin har under ett antal år satsat stort på att få mer inflytande internationellt, på att spela en större roll på den globala arenan. Syrien i Mellanöstern och ett stort antal afrikanska länder är några exempel.

I Sydamerika har Venezuela, i takt med att den politiska krisen blivit allt allvarligare, blivit Rysslands närmsta allierade.

Ryssland har investerat stort i Venezuela, politiskt som en utmaning mot USA, men som så ofta handlar det också om pengar.

Venezuela har fått åtminstone 17 miljarder dollar i lån och krediter, enligt nyhetsbyrån Reuters beräkningar. Inte sällan har man i utbyte fått investera i oljetillgångar i landet, och Ryssland är nu genom bolaget Rosneft en av landets stora oljeproducenter.

Venezuela är också ett av de fem länder som grundade oljekartellen OPEC på 60-talet. Med sitt stöd till landet har Ryssland då en nära allierad i förhandlingarna om de så viktiga utbuds- och prisfrågorna.

Priset på olja är en energifråga som är helt avgörande för den ryska ekonomin, där intäkterna från olja och gas i praktiken är det som får Ryssland att gå runt.

Det handlar också om vapen och att få betalt för de vapen man levererat. Ryssland har sedan mer än 10 år på kredit sålt handeldvapen, stridsflyg, stridsvagnar och annan militär utrustning till Venezuela.

De här stora summorna som Ryssland använder utomlands är inte en helt okänslig fråga i ett land som Ryssland där ekonomin går knackigt, och förväntas bli ännu värre i år. Så, det är mycket som står på spel för Ryssland när USA och EU utmanar Nicolás Maduro om makten.