Migranter väntar ombord på Sea Watch 3. Foto: Salvatore Cavalli/TT.
Migranter väntar ombord på Sea Watch 3. Foto: Salvatore Cavalli/TT.

Nytt migrantdrama på Medelhavet

2:32 min

Flyktingar och migranter ombord på ett räddningsfartyg som inte tillåts gå in till i land i Italien eller på Malta har återigen satt strålkastarljuset på migrantbåtarna.

Räddningsfartyget Sea Watch 3 med sina 47 flyktingar och migranter ombord var en toppnyhet igår kväll i Italien. Flyktingbåtarna på Medelhavet skapar allt större klyftor i italiensk politik.

Inrikesministern Matteo Salvini tillåter inga migranter från frivilliga räddningsfartyg att gå i land i Italien och han hotar med att dra Sea Watchs besättning inför domstol, samtidigt kringgick tre italienska oppositionspolitiker Salvinis förbud att inte ha med fartyget att göra och skaffade själva en båt för att gå ut och undersöka de 47 migranternas hälsa. De visade sig psykiskt medtagna men inte sjuka.

Inrikesminister Salvini anklagar Sea Watchs besättning för att ha äventyrat människors liv genom att inte landsätta dem i närmaste hamn från räddningsplatsen, vilket enligt Salvini skulle ha varit Libyen, Tunisien eller Malta. Fartyget gick vidare och ligger nu utanför Siracusa på Sicilien.
Själva räddningsoperationen skedde den 19 januari, alltså för tio dagar sedan och än är migranterna till havs.

Salvini har också skrivit till Nederländernas regering för att begära att den griper in, eftersom fartyget går under holländsk flagg.

Tonläget kring dessa räddningsmanövrar blir allt hårdare.

– EU har knappast gjort några framsteg sedan i somras då länderna enades om landstigningsplattformar, sa chefen för EU:s asylbyrå EASO Jamil Addou när jag träffade honom häromveckan på Malta.

Malta har också stängt sina hamnar och vill inte ta iland människor - inte ett nytt Lampedusa, som premiärminister Muscat sade nyligen.

I morgon möts medelhavsländerna på Cypern för att bland annat diskutera migration och räddningsfartyg som Sea Watch blir säkert en fråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista