P4 Stockholm granskar Airbnb-uthyrningen

Studentlägenheter hyrs ut på sajter till turister

2:26 min

Flera studentlägenheter i Stockholm finns ute för uthyrning på sajten Airbnb för turister. Samtidigt som nära 20 000 studenter i bostadskön aktivt letar efter ett boende.

Drygt 46 000 personer står i studentbostadskön i Stockholm. Mer än 19 000 söker aktivt efter en bostad. Detta samtidigt som flera studentlägenheter i Stockholms stad ligger ute på Airbnb, den mest populära sajten för korttidsuthyrning till turister.

Flera bostadsområden där studentbostäder dominerar ligger i centrala Stockholm vilket gör de extra attraktiva för turister.

P4 Stockholm har gått igenom alla drygt 7 100 Stockholmsannonser som legat på sajten Airbnb under en dag i november förra året, där privatpersoner hyr ut bostäder och rum till turister.

Vi har kunnat identifiera 35 studentbostäder på sajten under det senaste året. Sammanlagt har de 35 annonserna 449 recensioner från gäster, men de kan ha hyrts ut fler gånger än så. Enligt Airbnb själva motsvarar recensionerna ungefär 70 procent av alla uthyrningar.

En studentlägenhet i Skrapan har mer än 137 recensioner.

KTH-studenten Jesper Berg, 19, har sökt boende i ett halvår. Han blir förvånad när han får höra siffrorna.

– Man pratar om att det är en bostadskris här i Stockholm, för studenter och för egentligen alla. Och att när någon väl får tag på ett ställe då väljer att hyra ut är tråkigt, säger Jesper Berg.

Det är inte tillåtet för studenterna att hyra ut på Airbnb. Stockholms studentbostäder tillåter bara uthyrning i andrahand, om den som ska hyra också är student och stannar i minst fyra veckor.

Under förra året blev 104 personer av med sina studentbostäder på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

– De som hyr ut lägenheterna bor ju inte där själva, vilket gör att bitar av kösystemet fallerar när folk går runt det och försöker sko sig på studenter, säger Andreas Moilanen, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation.