P4 Stockholm granskar Airbnb-uthyrningen

Var tjugonde lägenhet i Gamla stan ute på Airbnb

2:03 min

Gamla stan i Stockholm är centrum för Airbnb-uthyrningen. Här hyrs flest bostäder ut, sett till antalet lägenheter i stadsdelen. Och var femte bostad på sajten som hyrs ut mer eller mindre permanent ligger här. Det visar P4 Stockholms granskning.

Det är morgon i Gamla stan. Marie-Louise Gyllenberg är ute med pudeln Totte. Andra stressar till skola och jobb. Turisterna sover än så länge.

Här i Gamla stan hyrs flest bostäder ut på sajten Airbnb, sett till hur många lägenheter som finns här. 5 procent av bostäderna i stadsdelen finns på sajten. Den största koncentrationen finns i kvarteren längs Stora Nygatan, där 7 procent av bostäderna ligger uppe på sajten.

Av de 204 bostäder i Stockholms stad som hyrs ut mer än 112 dagar om året – Skatteverkets gräns för när det ses som hotellrörelse – ligger var femte bostad i Gamla stan.

Läs mer: Så många studentbostäder ligger ut på Airbnb

Marie-Louise Gyllenberg, som bott hela sitt liv i stadsdelen, har bara vid enstaka tillfällen märkt att någon granne hyrt ut.

Själv är hon inte intresserad att hyra ut.

– Nej, absolut inte. Det är mitt hem. Jag har ju mina saker omkring mig och saker jag vill ha.

Anneli Önneby är på väg till Storkyrkoskolan med sin dotter. De bor vid Mariatorget och drömmer om att kunna bo i Gamla stan.

Hon tycker att det är synd att lägenheterna vänds mot turister.

– Det blir en skev population i staden i slutändan, där ekonomiska intressen – turister– som kan strössla med pengar får företräde före oss som vill bo och ha våra barn i skola här.