En återetablering av artilleriregementet ska sätta Kristinehamn på kartan

2:22 min

Försvarsmakten kan komma att återetablera sig i Kristinehamn. Politikerna menar att det finns en stark tradition av försvarsindustri i området och vill samtidigt sätta Kristinehamn på kartan.

Tidigare i eftermiddag har Kristinehamn, Karlskoga och Karlstads kommuner haft en gemensam presskonferens i Kristinehamn där de redogjort för sitt arbete för att få till en återetablering av försvarsmakten i Kristinehamn.

– Vi vill återetablera ett artilleriregemente i Kristinehamns kommun, säger Marie Oudin, som är moderat kommunalråd i Kristinehamn.

Varför lägger ni fram förslaget nu?

– Försvarsmaktens perspektivstudie är klar den 14:e maj och skickas då över till riksdagen. Vi vill då vara med och sätta Kristinehamn på kartan och visa att vi kan, vill och har gjort det här förut, säger Marie Oudin.

Att försöka återetablera försvarsmakten ligger även i Karlskogas kommuns intresse.

– Det här intressant ur våran synpunkt på flera sätt. Dels så har vi av tradition en stark inhemsk försvarsindustri i Karlskoga. Dessutom har vi Villingsbergs skjutfält som tidigare användes av regementet som ligger strategiskt till, säger Tony Ring som är moderat kommunalråd i Karlskoga. 

Ni kände inte för att driva linjen att ha det i Karlskoga istället för i Kristinehamn?

– Nej, mycket av den infrastrukturen som behövs för att återetablera ett regemente och att det här ska få bäring finns i Kristinehamn och då är det bättre att vi gör detta som en större region, avslutar Tony Ring.