Upphävda sanktioner mot oligark till glädje för Sundsvall

2:22 min

I USA har finansdepartementet lyft sanktionerna mot några företag som kontrollerats av den ryske oligarken Oleg Deripaska, vilket sannolikt kommer att påverka arbetsmarknaden i Sundsvall positivt.

Det var igår som det amerikanska finansdepartementet lyfte sanktionerna på tre företag inom energi och aluminiumtillverkning.

Ett av dem, Rusal, är ägare till aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall där drygt 400 människor jobbar. Hade inte sanktionerna lyfts hade fabriken troligen fått stänga.

Oleg Deripaska är inte längre den allra rikaste ryske miljardären, men kanske en av den ryska ekonomins mäktigaste.

Han samlade ihop sitt metall- och energiimperium under 90-talet allt medans Sovjet föll samman runt honom. Eftersom Deripaska inte utmanat makten politiskt under Vladimir Putin ses han som en lojal medlem av de inre cirklarna.

Han har alltså varit nära den ryske presidenten – men också haft nära affärsförbindelser med Paul Manafort.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps före detta kampanjchef, som redan dömts för skattebrott, men som också erkänt sig skyldig till konspiration mot USA.

Så Deripaska själv är en länk mellan den högsta makten i Ryssland och vad det nu till slut kommer ut ur den amerikanska utredaren Robert Mullers utredning.

De här sanktionerna som nu hävts mot Deripaskas tre bolag, de infördes förra året och var även riktade mot flera andra ryska oligarker. De infördes på grund av den misstänkta inblandningen i det amerikanska presidentvalet, men även på grund av den ryska annekteringen av Krim och för det ryska stödet till Assads krig i Syrien.

Enligt USA:s finansdepartement har dock Deripaskas ägande i bolagen, och på det sättet kontroll, nu minskat. Det har bytts ut folk i styrelserna som inte är kopplade direkt till honom och bolagen ska ha gått med på en omfattande öppenhet framöver.

Möjligen pustas det idag ut på golvet i aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall.

Men i den amerikanska kongressen har det funnits en opinion emot att lyfta de här sanktionerna. Förändringarna i ägandet räcker inte tycker man, det ses också som för tidigt, man borde vänta på att utredningen om inblandning i det amerikanska valet är klar.

Så kanske ska man pusta ut lite försiktigt i Sundsvall, för i USA är frågan om förhållandet till Ryssland alls inte avgjort.