P4 Stockholm granskar Airbnb-uthyrningen

Uthyrningsbolag brister i kontrollen

2:17 min

Stockholmsföretaget Guestit hjälper privatpersoner och fastighetsägare att hyra ut på Airbnb – och de växer snabbt. Men företaget kontrollerar inte aktivt att kunderna har rätt att hyra ut.

I takt med att Airbnb-marknaden i Stockholm växer, växer företag som förmedlar bostäder.

Ett av företagen är Guestit, som hjälper personer med korttidsuthyrning. Mest är det bostadsrätter som hyrs ut, något som kräver godkännande från bostadsrättsföreningen.

Men P4 Stockholm har också hittat en studentlägenhet och en hyresrätt bland företagets kunder och det strider mot hyresvärdarnas regler.

– De avtal vi skriver med våra kunder stipulerar att du som kund går i god för att vi kan genomföra den här uthyrningen. Det är också du som kund som ansvarar för att du har det tillståndet, säger Elias Högmark, vd för Guestit.

Elias Högmark, som ihop med vänner fick idén till Guestit efter att själva ha hyrt ut på Airbnb, säger att de märkte det fanns pengar att tjäna men att det också är mycket att hålla koll på.

– Du behöver vara tillgänglig dygnet runt, alltid tvätta lakan och handdukar mellan varje gäst.

Läs mer: 35-åring vräks efter ha hyrt ut studentlägenhet på Södermalm

Att hyra ut på Airbnb kräver att ens bostadsrättsförening, eller hyresvärd, har gett sitt godkännande. De allmännyttiga värdarna säger nej, om det inte rör sig om ett rum i en lägenhet.

Därför har Guestit riktat in sig på bostadsrätter. 

– Vi ser ju hur det hyrs ut i nästan varje byggnad i Stockholm. Men det smusslas med det, det blir nästan ett angiverisamhälle i varje byggnad.

För att undvika konflikter samarbetar Guestit med bostadsrättsföreningar som får tillgång till uthyrningssystemen och själva kan se vem som bor där.

Men Guestit kontrollerar inte aktivt att deras kunder har godkännande att hyra ut.

Och när det kommer till den hyresrätt och studentlägenhet P4 Stockholm hittat bland kunderna säger Elias Högmark:

– Vi behöver kontrollera med kunderna så att det är säkerställt att de har tillstånd att genomföra den uthyrningen.