Nytt hopp om fred i Afghanistan

2:17 min

Efter sex dagars förhandling mellan representanter för USA och talibaner så sägs det att de kommit närmare en fredsöverenskommelse i Afghanistan än någonsin tidigare. Men trots det finns många svåra steg kvar och samtidigt har talibanerna den senaste tiden utfört många dödliga dåd.

– Vi har ett utkast till ett ramverk för en överenskommelse, sa Zalmay Khalizad, USA:s chefsförhandlare, till New York Times idag.

Han berättade vidare att talibanerna lovat att engagera sig för att förhindra att Afghanistan blir en internationell bas för terrorgrupper eller enskilda terrorister.

Efter nio års minst sagt haltande försök att nå en fredsöverenskommelse för Afghanistan är detta det närmaste man kommit för att få slut på det över två decennier långa krigstillstånd. Men, upprepar den amerikanska chefsförhandlaren, det återstår väldigt mycket.

Företrädare för USA och talibanerna möttes under sex dagar i Qatar i förra veckan varifrån USA:s sändebud hastade vidare till möten med den afghanske presidenten Ashraf Ghani som idag kommenterade det hela i ett TV-sänt tal till befolkningen.

– Jag uppmanar talibanerna att börja samtala med den afghanska regeringen, sa Ashraf Ghani.

Men så här långt har talibanerna vägrat att hålla direkta samtal med den afghanska regeringen som talibanerna inte anser har legitimitet då den samarbetat med USA.

I slutet av februari finns planerade nya samtal i Qatar och målet då kommer att bli att försöka förmå talibanerna till direkta samtal med den afghanska regeringen.

Men hos civilbefolkningen i Afghanistan finns en rädsla för att talibanerna åter ska ta över ifall de internationella styrkorna dras tillbaka.

Den afghanska militären och säkerhetstjänsten själva skulle ha mycket svårt att hålla tillbaka de militanta styrkorna som idag kontrollerar nästan hälften av landet.

I Davos förra veckan berättade Ashraf Ghani att sedan han kom till makten i september 2014 så har cirka 45 000 afghanska militärer och personal i säkerhetstjänsten dödats, vilket är över 28 om dagen.