#världensvatten

Rysslands mest förorenade bukt

6:06 min
  • Under de senaste åren har Vladivostok expanderat, allt fler turister företag och turister har upptäckt staden, men för den lokala befolkningen har expansionen ett pris. 
  • Flera av stadens bukter och havsområden är grovt förorenade av både avfall och olja.

Ett litet gammalt örlogsfartyg ligger och guppar mot kajkanten i bukten Zolotoj Rog. En liten påminnelse om vad för slags stad Vladivostok var en gång under Sovjettiden. En stängd militärbas med en liten befolkning.
 
Men i dag är den en blomstrande industristad. Nybyggda hotell och en av världens längsta hängbroar finns numera här. Inte för inte som Vladivostok kallats för Asiens San Francisco. 
 
Men en sak har ignorerats i stadsplanen, i alla fall enligt många experter - utbyggnaden av reningsverk.
 
Irina, hennes man Sergej och deras fyraåriga dotter promenerar längs kajen. De skrattar när jag frågar om vattnet, om föroreningarna…

– Ser du inte själv, jag vet inte ens om det går att kalla det här för vatten längre, klart att föroreningarna är ett problem och det är smutsigt men så har det ju varit i många år, det går inte att göra något åt det. 
 
Irina och hennes familj åker till andra delar i regionen för att bada för på många ställen runtom Vladivostok råder det badförbud.

– Och så är det bara, säger hon.
 
Än i dag rinner i princip nästan allt avloppsvatten och dagvatten direkt ut i havet, precis som det gjorde under Sovjettiden. Och bukten Zolotoj Rog, stadens kanske viktigaste landmärke har i flera år utnämnts till landets smutsigaste.
 
På många håll är vattnet och fisken rentutav giftig. Samtidigt som den biologiska mångfalden fortsätter att minska kraftigt på grund av föroreningarna.

Men flera miljöexperter i staden har själva tagit tag i problemen, försöker hitta egna lösningar…

På ett café träffar jag marinbiologen Tatjana Vshykova. Hon har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att påverka beslutsfattare…

– Men pengar finns i skyskrapor, inte i reningsverk, säger hon.

– Politiker verkar inte förstå att om staden ska utvecklas ekonomiskt, expandera, så måste man ju också ta hänsyn till miljön.
 
– För här är det som på medeltiden, då folk kastade ut avföring direkt på gatan. Den enda skillnaden är att avföringen hamnar i havet.
 
På eget initiativ har Tatjana Vshykova satsat på att utbilda barn och ungdomar i hur de ska värna om miljön, ta hand om naturen och hur de kan skilja på friskt och sjukt vatten.

– Det går i princip att lära barn i förskoleåldern att lyfta på stenar för att se efter vilka kryp som bor där, vissa insekter visar att vattnet är rent medan andra på att det är en hälsofara.

Och det finns flera andra frivilliga miljöprojekt i staden.. En del åker ut till runtomliggande öar där de plockar skräp medan andra försöker utveckla stadens källsorteringssystem…

– Men trots att staten vet att vi egentligen gör deras jobb, får vi inget stöd. Under de här 15 åren som vi har varit verksamma med miljöundervisningen för barn, har vi inte fått en enda kopek.

– För de som är ansvariga för miljön är dess största fiender, säger hon, bekymrad över att den styrande makten inte tar vattenfrågan på allvar.

Och Tatjana Vshykovas arbete har fått henne att bli impopulär hos vissa politiker. Hon är öppet kritisk till makten och talar om alla miljöbrister som många makthavare inte vill veta av, berättar hon.
 
– Fast jag är inte rädd, i alla fall inte för min egen del, däremot för mitt Ryssland och för dess natur. Men mig kan de inte längre komma åt, för under de här åren har jag lärt upp en hel generation som nu studerar på universitet, på högskolor, det är de som är framtiden.

Och frågan är en återkommande punkt på den politiska dagordningen. Senast i december lovade de lokala myndigheterna att lansera en åtgärdsplan för att rädda Vladivostoks vatten men hittills har inga konkreta åtgärder vidtagits.

Jag tog kontakt med flera lokala politiker och beslutsfattare men ingen av dem vill uttala sig.
 
Så jag återvänder till kajen och bukten Zolotoj Rog. Irina och hennes man blickar ut över det glittrande vattnet.

– För länge sen, när det inte såg ut så här gick det att bada här i närheten. Mormor gjorde det. Men nu får vi nöja oss med att bara titta på fartygen här, säger hon innan hon och familjen går i väg.