Politisk konflikt splittrar Ukrainas kyrkor

2:24 min

I dag har Ukraina en egen ortodox kyrka som skiljt sig från den ryskortodoxa. Ekots korrespondent har besökt en av kyrkorna i Ukraina som fortfarande tillhör den ryskortodoxa kyrkan.

– Det är en tragedi, inte bara en olycka, en sorg utan en tragedi, kommenterar Tatiana, som precis deltagit i gudstjänsten i St Georgs kyrka, som fortfarande ägs av Moskvapatriarkatet, precis som 12 333 andra i Ukraina.

Kievpatriarkatet har bara 4 921. Men det kan komma att ändras, frågan är hur det kommer att gå till.

Tatiana, som inte vill säga sitt efternamn, är pensionerad musiklärare född och uppvuxen i Lviv, men kallar sig för ryska. Bredvid henne på kyrktrappan står hennes bästa väninnan Natalia, som kallar sig ukrainska. Båda konstaterar dock att de har en blandad familjehistoria men vill markera att det inte råder någon konflikt dem emellan.

De ser beslutet i Konstantinopel att ge Kievpatriarkatet rätten att vara den ukrainska ortodoxa kyrkan som politiskt betingat och inte något som de troende har varit inblandade i. 

Men prästen och professor Cyril Hovorun, som har goda kontakter både i Moskvapatriarkatets och Kievpatriarkatet ser förändringen som en oundviklig följd av kriget mellan Ukraina och Ryssland.

– Det är ett politiskt svar till en politisk situation, som blivit en del av hybridkriget. Kyrkan har blivit ett fält för säkerhetstjänsten där ryska agenter infiltrerat biskopar både inom Moskvapatriarkatet och även Kievpatriarkatet, säger Cyril Hovorun. 

Dubbelrollen som agent och präst är inte något nytt, på Sovjettiden var flera av dem, som är höga ledare inom kyrkan i dag, KGB agenter. 
Hovorun är inte orolig för ett nytt krig mellan kyrkorna om församlingarna i Ukraina, han har istället ett positivt budskap:

– Jag ser det här som en del av demokratiseringen av Ukraina, säger han. Redan under Majdanrevolutionen deltog kyrkornas präster och det var början av en ukrainsk ortodox offentlig teologi, som hjälper till aktivt i samhället, säger Cyril Hovorun.