Linköping

"Våga prata om psykisk ohälsa"

2:03 min

Depressioner och panikångest var nära att kosta Charlie Eriksson livet. I en ny föreställning med Kristofer Greczula vill han bryta isen kring psykisk ohälsa.

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa, inte minst unga människor. Något som Charlie Eriksson och Kristofer Greczula vill att fler ska våga prata om. Båda har själva lidit av psykisk ohälsa, och för Charlie Eriksson höll det på att sluta riktigt illa. 

– Jag drabbades av en svår depression, panikångestattacker, självmordstankar. Jag hade ingen aning om ur man skulle hantera en panikångestattack, så tyvärr var mitt sätt att ta tablettöverdoser, vilket blev självmordsförsök. Efter det sista självmordsförsöket hamnade jag i respirator, och läkaren trodde inte att jag skulle klara mig. Mina föräldrar fick komma dit för att säga hejdå, och även mina tre äldre bröder. Sedan lyckades läkarna ändå rädda mitt liv, och det blev bra till slut, berättar Charlie Eriksson. 

Även Kristofer Greczsula har mått psykiskt dåligt. 

– Jag drabbades av en depression när jag gick på gymnasiet och på detta fick jag väldigt mycket acne, vilket gjorde att jag drog mig undan och tappade självförtroendet och livsglädjen. 

I föreställningen "Aldrig Ensam", som visas på Forumteatern i Linköping, berättar Kristofer och Charlie om sina erfarenheter. Charlie Eriksson startade efter sitt sista självmordsförsök organisationen med samma namn, helt enkelt för att han saknade någonstans han själv kunnat vända sig när han mådde som sämst.

Kristofer Greczula ligger bakom musiken i föreställningen. 

Vad betyder det för er att ni går ut och pratar om det här nu? 

– Man märker att folk är väldigt tacksamma, att vi bryter isen kring det här svåra ämnen. Våra historier och att vi vågar prata om detta gör att den acceptansen som vi skapar förhoppningsvis får fler att våga söka professionell vård.