Tolv har fått böta efter dansk maskeringslag

3:59 min

Sedan det danska maskeringsförbudet, som också kallats burkalagen men även gäller exempelvis niqab, trädde i kraft för ett halvår sedan har tolv personer bötfällts.

– Jag rör mig nuförtiden mest i miljöer som jag uppfattar som muslimvänliga, säger Sarah som av rädsla för trakasserier inte vill uppge sitt riktiga namn.

31-åriga Sarah bor i en förort till Köpenhamn och bär trots lagändringen fortfarande det heltäckande plagget niqab, som till skillnad från en burka visar ögonen. Hennes föräldrar är från Turkiet, men hon är själv född och uppvuxen i Danmark.

Sarah berättar att hon burit niqab av fri vilja sedan hon under tonåren blev allt mer religiös. Sen förbudet infördes i augusti ifjol har hon stannat mer hemma och utför nuförtiden fler ärenden via nätet.

– Jag ska också börja studera online istället, så att jag slipper bege mig in till centrala Köpenhamn. Jag begränsar mig mer nu, säger Sarah, som också är aktiv i gruppen ”Kvinder i dialog” som kampanjat mot lagen.

Burka och niqab bärs av vissa muslimska kvinnor och det var de plaggen som var målet för förbudet som trädde i kraft i somras. Plaggen beskrivs i Danmark ofta som kvinnoförtryckande och oförenliga med danska värderingar och en majoritet av ledamöterna i Folketinget röstade för en lagändring.

För att lagen inte skulle bryta mot den grundlagsskyddade religionsfriheten formulerades den som ett maskeringsförbud på allmän plats.

Bryter man mot förbudet kostar det 1000 danska kronor och sker det vid upprepade tillfällen höjs bötesbeloppet till 10 000 kronor. Enligt statistik från danska Rikspolisen har 20 personer till och med den 15 januari i år delgivits misstanke om brott mot förbudet med 12 böter som följd.

105 gånger har någon polisanmält att det begåtts ett brott mot lagen. Hur många böter som getts till kvinnor som täckt ansiktet avslöjar inte statistiken och det har varit minst ett fall som inte rör niqab eller burka, säger Thomas Elholm, professor i straffrätt vid Köpenhamns universitet.

– Det är i alla fall ett känt fall med en man som bötfälldes för att han hade en skidmask neddragen över ansiktet, säger han.

Det var regerings stödparti, invandringskritiska partiet Dansk Folkeparti som föreslog förbudet och Martin Henriksen, migrationspolitisk talesperson för partiet, säger till tidningen Kristeligt Dagblad att siffrorna visar att det faktiskt har en reell effekt och att saker och ting nu rör sig i rätt riktning.

Sarah har inte själv bötfällts och hon har trots förbudet inte några planer på att sluta bära niqab. De vänner hon har som bär plagget resonerar på samma vis berättar hon, men hon tillägger att det finns vissa kvinnor som tidigare bara bar niqab vid religiösa högtider som nu slutat med det.

Sarah anser att lagen gjort att fler människor nu känner att det är legitimt att till exempel ropa nedsättande saker efter henne.

– Folk tror att det är okej att behandla oss dåligt eftersom det finns en lag som närmast legitimerar deras handlingar, säger hon.

Men samtidigt upplever hon att det är andra som har blivit mycket vänligare mot henne än tidigare.

– Det är som om de vill signalera att de inte sympatiserar med lagen, säger Sarah.