EU-grupp ska hjälpa Venezuela till nyval

1:43 min

EU skapar en internationell kontaktgrupp som ska jobba för nyval i Venezuela. Och Sverige är ett av länderna som ska delta.

Kontaktgruppen, som ska jobba i 90 dagar, kan ha sitt första möte redan nästa vecka i Latinamerika.

Förutom Sverige deltar sju andra EU-länder, däribland Spanien, Frankrike och Tyskland. EU är också med som en part liksom Ecuador, Bolivia, Costa Rica och Uruguay. Fler latinamerikanska länder kan komma in senare.

Det är en brokig skara länder där vissa gett sitt stöd till sittande president Maduro medan andra ser oppositionsledaren Juan Guaidó som den legitima ledaren. Och detta är tanken, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

– Gruppen har olika kontakter som ska bidra till processen där målet är nyval i Venezuela, sa Mogherini efter dagens möte med EU:s utrikesministrar.

Ministrarna diskuterade också utökade EU-sanktioner riktade mot personer i Venezuela som anses ansvariga för krisen i landet. Men beslut om det dröjer, åtministone några dagar.

EU-länderna har haft svårt att enas om en gemensam hållning gentemot Venezuela och landets styre.

Utrikeschefen Mogherini har inte velat peka ut oppositionsledaren Juan Guadió som legitim president likt USA och andra länder. Enskilda EU-länder som Spanien, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har dock satt ultimatum och gett venezuelanska myndigheter fram till på söndag den här veckan för att kalla till nyval. Om inte så sker kommer de erkänna Guaidó som president är det sagt.

Samtidigt sa EU-parlamentet i dag att det erkänner Juan Guaidó som president. Det beslutet är inte bindande på något sätt, men visar på oenigheten som finns inom EU när det gäller hållningen gentemot den venezeulanska ledningen.