Konstnären Phoebe Boswell lyssnar och letar på temat rotlöshet

9:10 min

Nästan som en grävande journalist undersöker konstnären Phoebe Boswell samtiden. Nu öppnar hennes första skandianviska soloutställning Göteborgs Konsthall.

Hon försöker sig på att förstå segregation genom att ge sig ut på Tinder eller åka spårvagn. Konstnären Phoebe Boswell hittar sin egna metoder för att undersöka verkligheten och för att sen genom konsten berätta om det hon ser och upplever. Född i Kenya, uppvuxen i Mellanöstern och nu bosatt i London är den röda tråden i hennes teckningar och installationer: rotlöshet.

Den 2 februari öppnar hennes första skandinaviska soloutställning "Here" på Göteborgs konsthall. Ett interaktivt rum med en stig i plast där censorer fyller rummet med ljud. Kvinnor som gestaltar motstånd eller protester, genom sång - genom text. Och längs väggarna tecknade kvinnor i naturlig storlek, en slags allé. "Mutumia" som verket heter, visades på Venedigbiennalen 2017 och bygger i nästan alla sina beståndsdelar, som mycket i Phoebe Boswells konst, på research och andra människors faktiska livserfarenheter. I det här fallet bjöd hon in kvinnor till sin ateljé i London.

– En massa fantastiska kvinnor dök upp. Vi pratade om vad det innebär att protester och vi pratade om olika stadier av en sån process. Och det blev sen utgångspunkten för teckningarna, berättar Phoebe Boswell.

Hon arbetar ofta så här: bjuder in eller söker upp Inför utställningen på Göteborgs konsthall har hon tex pratat med migranter i stan om vad ett hem är - slutresultatet är installationen Transit Terminal, vita trälådor på högkant, med berättelser och bilder. Men lika mycket som det handlar om andra människor, så är det också en berättelse om henne själv. 
 
– Jag älskar berättelser! Det tog lång tid innan jag förstod varför jag ville vara konstnär, bortsett från att jag gillade att teckna. En konstlärare sa till mig att man gör konst för att "fylla en tomhet i en själv". För mig var själva hålet att ge röster som min egen: kvinnors, svarta, en plats. Röster som blivit marginaliserade och inte dokumenterats. Jag vill ge dessa röster tid och på ett öppet och kompromisslöst sätt berätta, säger Phoebe Boswell.

Utställningen "Here" pågår på Göteborgs konsthall fram till den 14 april.