USA drar sig ur kärnvapenavtal

2:09 min

USA drar sig ur kärnvapenavtalet INF, som slöts med dåvarande Sovjetunionen, eftersom man anser att Ryssland inte lever upp till sin del av avtalet.

Nu ger USA Ryssland ett sista halvår att förstöra missiler och ramper som man anser bryter mot överenskommelsen.

– Rysslands agerande utgör hot mot både europeer och amerikaner, det är avsett att försvaga USA militärt och förstör möjligheten för våra båda länder att förbättra vår relation, sa utrikesminister Mike Pompeo vid en presskonferens.

INF-avtalet slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen och har gått ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidd mellan 500 och 5500 kilometer ska avskaffas.

Målet är att minska kärnvapenhotet – men USA har sedan 2014 anklagat Ryssland för att bryta mot de uppsatta reglerna. Nu ger USA Ryssland ett sista halvår på sig att förstöra de missiler och avfyrningsramper som man anser bryter mot avtalet.

Under tiden påbörjar USA sitt utträde ur avtalet men är beredda att återgå till det om Ryssland gör det man menar krävs.

Ytterligare ett skäl som anses spela in för USA:s beslut är det oro för det stora antal misiler med lång räckvidd som Kina nu placerar ut, ett potentiellt hot mot amerikanska intressen som Washington ännu inte bestämt sig för hur man ska hantera.

Nato stödjer USA:s avslutande av INF-avtalet och utrikesminister Pompeo riktade ett särskilt tack till alliansen – vars relation till Vita huset inte alltid varit på topp.

– Er solidaritet visar på den historiska styrka och enighet som finns i alliansen, sa utrikesminister Pompeo.