Saknade uppehållstillstånd men fick jobba på säkerhetsklassat fängelse

2:58 min

Trots att den uzbekiska familjen varit i Sverige i 15 år ska de nu utvisas – och riskerar fängelsestraff i hemlandet. 

Samtidigt har två av kvinnorna i familjen jobbat med säkerhetsklassade arbeten. En av kvinnorna fick undantag från justitiedepartementet – signerat av Morgan Johansson.

Ekot har på fredagen berättat om tre kvinnor som varit i Sverige i femton år och nu ska utvisas till Uzbekistan.

En av kvinnorna har fått klartecken av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att arbeta på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon saknat arbets- och uppehållstillstånd.

– De gjorde en kontroll på mig. Jag fick papper från justitiedepartement på att de gör ett undantag. Jag får jobba inom säkerhetsklassanstalt.

Vi träffas på förvaret där Anna, som vi kallar henne, är inlåst i väntan på utvisning till Uzbekistan tillsammans med sin mamma och syster.

På bordet framför oss ligger ett regeringsbeslut med justitieminister Morgan Johanssons namn på. Det ger hennes tillstånd att arbeta i en av Sverige säkerhetsklassad anställning inom Kriminalvården.

Normalt får inte utländska medborgare göra det, men regeringen kan i enskilda fall bevilja undantag.

Annas syster har också arbetat som väktare med särskilt tillstånd utfärdat från Länsstyrelsen. Systrarnas mamma har arbetat som städerska.

Alla tre har personnummer som de fick när de under en period hade tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och har betalat skatt under de senaste tio åren.

– Vi sökte arbetstillstånd men fick avslag på det, säger Anna.

Ändå jobbade ni?

– Ändå jobbade vi. Vi försökte bevisa för Migrationsverket och andra myndigheter att vi vill verkligen göra nytta för det svenska samhället. Vi vill göra ett bra jobb och alla våra arbetsgivare är jättenöjda med oss.

Nu har Migrationsverket polisanmält Anna för att hon arbetat utan arbetstillstånd. När vi träffas ska hon precis förhöras.

Familjen säger att de under alla år varit öppna med att de arbetat, också gentemot Migrationsverket. 

– Vad gäller brottet så är det något polisen får utreda, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Borde ni agerat annorlunda när ni fick reda på detta?

– På vilket sätt skulle vi agerat annorlunda?

Till exempel kontaktat Kriminalvården eller Skatteverket?

– Det är svårt att svara på, men ytterst är det arbetsgivarens ansvar att kontrollera att anställda har ett arbets- och uppehållstillstånd och den frågan kan man naturligtvis kontrollera med oss, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Ekot har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som hänvisar till Kriminalvården och menar att det är Kriminalvårdens ansvar att lämna ett korrekt underlag till regeringen.

Kriminalvården skriver i ett mejl till Ekot att Anna inte på något sätt bedömts som ett säkerhetshot av Kriminalvården. Hon beskrivs som en kompetent medarbetare som haft stort förtroende. Kriminalvården skriver att de gjort fel som inte kontrollerat med Migrationsverket om hon hade tillstånd att arbeta i landet, och att man nu kommer att förtydliga rutinerna vid rekrytering.

I Uzbekistan riskerar man att mista sitt medborgarskap om man arbetat åt en annan stat, särskilt känsligt är det om man arbetat inom säkerhetsapparaten.

Enligt familjen juridiska ombud, Madeleine Käärik, kan det också leda till fem års fängelsestraff.

– Vi befarar att de kommer att lagföras och straffas för det, säger Madeleine Käärik.