man framför pergola
Hamid Zafar, barn- och utbildningschef och Afghanistankännare Foto: privat

Afghanistankännare: "En otroligt svår bedömning som Migrationsverket gör"

2:51 min

Hur farligt är det för asylsökande som konverterat i Sverige att återvända till Afghanistan? Vi frågade en som känner landet, Hamid Zafar som är barn- och utbildningschef i Mullsjö och driver ett studentboende i Afghanistan.

När Migrationsverket prövar asylskälet hos någon som konverterat till kristendomen i Sverige undersöker de inte bara om deras tro är genuin. De tar också ställning till om det finns en hotbild mot personen i hemlandet på grund av en tillskriven kristen tro. 

Migrationsöverdomstolen har konstaterat att det finns en generell risk för förföljelse och bestraffning av konvertiter i Afghanistan. Men i Reza och Yazins fall har Migrationsverket kommit fram till att det inte är farligt för dem att återvända till Afghanistan, om de inte går ut öppet med att de bytt religion.

- Jag skulle säga att det är en otroligt svår bedömning som Migrationsverket gör, säger Hamid Zafar.

Vad är det som väntar kristna konvertiter som återvänder till Afghanistan?

- Det beror på huruvida de är öppna och offentliga med sin nya tro, eller om de håller den för sig själva.

Om det skulle komma ut att de låtit döpa sig, hur farligt är det?

- Det är klart att det finns risker. Men i dagsläget finns inget konstaterat fall där den afghanska regeringen dömt någon konvertit till döden och verkställt domen. Man ska komma ihåg att det finns en stor internationell närvaro i Afghanistan, så rättsapparaten har det internationella samfundets ögon på sig.

Afghanistans lagstiftning är en kombination av muslimsk och sekulär lagstiftning, berättar Hamid Zafar. Någon egentlig religionsfrihet finns inte då det inte är socialt accepterat att konvertera till kristendomen.

-  Det är mer troligt att det finns en hot från den egna familjen. En konvertering till en annan tro är något man ser väldigt kritiskt på i Afghanistan, säger Hamid Zafar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista