Hör producenten om kontroverserna kring dokumentären "Cold Case Hammarskjöld"

3:46 min

Filmen om den svenske FN-generalsekreterarens död kritiseras för att sprida konspirationsteorier.

I dag premiärvisas dokumentären "Cold Case Hammarskjöld" på filmfestivalen i Göteborg. Filmen slår fast att det flygkrasch som dödade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld 1961, var ett attentat.

Men den för också fram uppgifter om en hemlig rasistisk sydafrikansk sammanslutning, som sägs vara inblandad såväl i attentatet som i att hiv spreds i delar av Afrika.

Filmen har fått kritik efter att ha visats i USA. I en artikel i New York Times anklagas filmarna för att sprida konspirationsteorier och använda ett opålitligt huvudvittne.

Även filmens regissör, dansken Mads Brügger, pekas ut som kontroversiell. I filmen tar han både rollen som både undersökande journalist och som kolonialherre som hyr in två svarta sekreterare som ska anteckna berättelsen.

Filmens svenska producent och researcher Andreas Rocksén säger att kritiken är orättvis. New York Times fick tidigt material av teamet för att kunna gå vidare med de uppgifter som kom fram under filmens gång, berättar han.

– De sviker det förtroende vi har gett dem och genom att skjuta på budbäraren så underminerar de möjligheterna om att få till en ordentlig utredning om vad den här organisationen har sysslat med. Det är ju inte vi som filmare eller journalister som ska ta tag i det här, det är ju regeringar och starka organisationer. Nu kan de ducka och säga "Den där konspirationsteorin vill vi inte befatta oss med." 

Hör en längre intervju med Andreas Rocksén i ljudklippet ovan.

"Cold Case Hammarskjöld" kommer att gå på bio och visas på SVT.