Supertalangen Frida Karlsson om beundran över Northug, hjälpen från Johan Olsson och Liserberg-besöket som gav en EM-plats

8:15 min

Frida Karlsson har slagit igenom rejält i vinter.
Hon är världens bästa junior- och är högaktuell för VM.
Och målet är klart:
- Jag vill bli bäst i världen, säger hon.

Frida Karlsson har verkligen fått ett stort genombrott under vintern. Hon inledde med att  i Bruksvallarna komma tvåa, bakom Charlotte Kalla – men före stjärnor som Stina Nilsson och Ebba Andersson.

Därefter blev det dubbla individuella guld, och ett stafettbrons, vid JVM i Lahtis. 

Men vem är egentligen den 19-åriga talangen, som har hyllats av stjärnor som Therese Johaug – som till och med sagt att hon tycker att Karlsson borde tas ut till VM i Seefeld senare denna månad.

För att få svaret på frågan lämnade vi SM-staden Sundsvall och körde de dryga tolv milen norrut till skidgymnasiet Sollefteå, där hon studerar.

Där förklarade hon bland annat vad som har gjort att hon i år tagit steget till att bli en av Sveriges absolut bästa skidåkare – trots att hon fortfarande bara är junior.

- Jag tycker att jag har utvecklat alla bitar inom skidåkningen. Jag har jobbat hårt och disciplinerat hela året.

Vilka är din styrkor?
- Jag skulle säga att jag har en bra hjärt- och lungkapacitet, och så tycker jag att jag är stark mentalt också.

- Jag är tuff, liksom. Jag sätter inga gränser. Jag ser mig själv göra det där lilla extra.

Frida Karlsson om…

  • Sina förebilder

Jag fick tidigt en förebild i Petter Northug, vår norska kompis, haha. Jag tycker att han var häftig, för han gick alltid sin egna väg. Sen har jag haft Johan Olsson också, jag tycker att han är häftig.

  • Mental träning

Jag började tidigt med mental träning. Det tror jag har hjälpt mig väldigt mycket. Mentalt behöver man, precis som med allt annat, öva sig successivt. Genom att börja tidigt får man ut mer av det.

Hur det kom sig att hon var med i ungdoms-EM i friidrott 2016

Jag gled in på ett bananskal. Jag ställde upp i ett lopp när jag var i Göteborg för att gå på Liseberg. Då lyckades jag kvala in till ungdoms-EM, och det var ju en jättehäftig grej, tycker jag. En bra erfarenhet!

Hör mer från Frida Karlsson i intervjun ovanför, där hon bland annat berättar om vad den mentala träningen har lärt henne, JVM-succén och vad hennes mentor Johan Olsson hjälper henne med.