Ryssland lämnar nedrustningsavtalet INF

0:30 min

President Vladimir Putin meddelar att även Ryssland lämnar nedrustningsavtalet INF. Detta sedan USA meddelat samma sak i går, fredag.

Rysslands president Vladimit Putin sade under ett möte med utländska försvars- och utrikesministrar att Ryssland har lämnat INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning med USA.

Putin sade också att Ryssland kommer att påbörja arbetet med att bygga nya robotar och uppmanade ministrarna på mötet att inte inleda nedrustningssamtal med Washington.

INF-avtalet har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa — men USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Washington hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Ett resultat av INF-avtalets tillkomst var att parterna förstörde närmare 2  700 robotar. Kritiker menar dock att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.