Förslaget klart: Pensionsåldern ska höjas

2:13 min

Pensionsåldern börjar höjas från och med nästa år. Det meddelade i dag riksdagens partiöverskridande pensionsgrupp.

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister leder gruppen.

– Du ska själv kunna bestämma när du vill gå i pension och vi ska ha en flexibilitet i det.

– Men de flesta människor förstår också att i takt med att vi lever längre och pensionen ska räcka längre, så måste också pensionsåldrarna följa med på ett modernt sätt, säger hon.

Förslaget, som går ut på remiss på måndag, följer i stort sett den blocköverskridande överenskommelsen från ett drygt år sen: pensionsåldern, och även trygghetssystemen och LAS-åldern, höjs i tre steg fram till år 2026.

Då måste man vara 64 år innan man får pensionera sig, och den så kallade garantipensionen får man tidigast ut vid en ny så kallad riktålder, som troligen hamnar på 67 år.

Pensionsförslaget, som kommer från alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, innehåller bland annat också pengar till de gamla som är fattigast. De utlovas 200 kronor mer per månad och ett ordentligt höjt tak för bostadstillägget. Också det från år 2020, i vad som ska vara ett första steg.

Pensionärernas riksförbund PRO är positiva till förslaget, men menar att det förutsätter bättre arbetsmiljö, så att framför allt de med slitsamma jobb orkar jobba, gärna heltid ända till pensionsåldern.

PRO:s ordförande är Kristina Tallberg.

– Vi vet att många som arbetar till exempel inom vården eller väldigt tunga arbeten rent fysiskt, men även psykiskt, där måste man göra mer för att förbättra.

– Hur länge man arbetar har betydelse för den pension man får, så man inte behöver gå i förtid på grund av ohälsa.

Ni är en pensionsärsorganisation men ni är alltså positiva till att man höjer pensionsåldern och får tillbringa kortare tid i pension?

– Nä men alltså vi ser ju en utveckling där flera också vill arbeta längre tid.

– Om man nu kan göra det om man inte har några sjukdomar eller att man inte orkar helt enkelt – så ska man också kunna arbeta lite längre för att vi tror att vi äldre har ju väldigt mycket att också tillföra arbetsmarknaden.

PRO vill göra om hela pensionssystemet för att ge de fattigaste mer att leva på. Organisationen vill bland annat införa ännu mer bostadstillägg och högkostnadsskydd för tandvård.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger sig förstå kraven.

– Jag håller helt och hållet med PRO i den delen, jag vet att mer behöver göras, och vi har också en pågående utredning som tittar på hur tandvården till exempel ska kunna närma sig hälso- och sjukvården, säger hon.