Oklart hur mobilförbud i skolan ska fungera

2:21 min

Regeringen vill förbjuda elever att använda mobiltelefoner under lektionstid.

Förslaget är en del av januariöverenskommelsen men det finns flera frågetecken kring hur det ska fungera i praktiken.

– Det tänker vi sätta oss ned och prata med Liberalerna och Centern om. Vi har ju kommit överens om det här tillsammans fyra partier och då ska vi ju tillsammans bestämma hur huvudfrågorna ska se ut, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Redan i dag kan rektorer bestämma om deras skola ska vara mobilfri, på lektionerna eller under hela skoldagen. Men nu vill regeringen, Liberalerna och Centern att mobilfria lektioner ska bli regel snarare än undantag – för att stärka lärarnas ställning, öka studieron och minska risken för mobbning.

Engelska skolan i Jakobsberg införde totalt mobilförbud förra terminen.

– Det var lite svårt att vänja sig vid. Man är vad vid att kolla klockan eller vädret eller när man börjar, och så kommer man på sig själv att det inte är tillåtet längre, säger eleven Sebastian Myhre, som går i nian.

Även om Sebastian Myhre ibland saknar till telefon, tycker han att förbudet fungerar bra i hans skola. Och det håller läraren Sofia Falk med om:

– Mycket mer sociala elever och mycket mindre strider som vi vuxna måste ta, så mycket positivt tycker jag, säger hon.

Men alla är inte lika positiva till att förbjuda mobiler i skolan. Torbjörn Ott är docent i tillämpad IT och har forskat på ungdomars mobilanvändande i skolan.

Han säger att mobiltelefoner kan störa elevers koncentration. Men eftersom skolor samtidigt satsar på att digitalisera undervisningen med läsplattor och datorer, är han tveksam till om ett mobilförbud kommer få den effekt man hoppas på.

– Så vill man plocka bort ett av verktygen som är så centralt i den här världen. Då lägger man ju lite locket på för att kunna utveckla en gynnsam användning av mobiltelefoner i skolan, säger Torbjörn Ott, docent i tillämpad IT.