Iskallt mellan Storbritannien och Ryssland

2:14 min

Brittiska BBC ska i sin verksamhet, enligt en rysk statlig censur-myndighet, ha brutit mot lagar och regler i Ryssland.

Sedan mordförsöket med nervgift på ryske spionen Sergei Skripal i brittiska Salisbury för snart ett år sedan, är relationerna mellan Storbritannien och Ryssland på en arktisk frysnivå.

Det kan nu komma att påverka public service bolaget BBC:s möjligheter att rapportera från Ryssland.

Roskomnadzor är en statlig myndighet i Ryssland som övervakar allt från teleförbindelser till masskommunikation, men är nog mest känd för sitt censur-arbete, och då främst listan på olika webbplatser som blockeras i Ryssland.

Detta Roskomnadzor undersöker just nu om BBC:s verksamhet i Ryssland brutit mot ryska lagar. Man hävdade för några veckor sedan att BBC spridit idéer från en terroristgrupp. Nu i veckan sa man att BBC gjort sig skyldiga till "vissa överträdelser", men inte exakt vad.

BBC förnekar att man brutit mot rysk lag.

Detta är ett svar på något som hände i Storbritannien innan jul.

I december gjorde Ofcom, en myndighet som kontrollerar olika former av kommunikation, bland annat om Radio och TV och rapporterar opartiskt och sakligt, under sex veckor en undersökning av tio program i den ryska statskontrollerade tv-kanalen Russia Today som sänder på engelska.

Ofcom fällde sju av programmen för att de inte levde upp till kraven på opartiskhet. Konsekvenserna kan bli allt från att Russia Today i Storbritannien ska läsa upp en rättelse, till att de inte får sända mer.

Russia Today håller inte med och försöker nu få beslutet prövat i domstol.

Vad som är möjligt att säga i radio och TV regleras i många länder, som till exempel med krav på opartiskhet. Det finns också juridiska begränsningar, som till exempel förtal.

Men det här handlar i grunden om yttrandefrihet för press som jobbar i Ryssland, för där är yttrandefriheten begränsad.

En stor del av det offentliga rummet domineras av statskontrollerade medier.

Och just det är en av de stora skillnaderna mellan Russia Today och BBC. Den ena är ett statligt kontrollerat medieföretag, medan BBC har som uppgift att vara oberoende.