Branschorganisation kräver att staten betalar för PFAS

2:06 min

Staten borde stå för de kostnader som kemikalierna PFAS orsakar landets kommuner. Det menar Pär Dalhielm som är vd för branschorganisationen Svenskt vatten.

– Det är en principiell fråga som handlar om att den som har förorenat också ska lösa de problem som det medför. I det här fallet är det ju staten som genom sin verksamhet förorenat både vatten och mark, säger han. 

PFAS är ett samlingsnamn för en rad kemikalier som från början fanns i ett brandskum som användes på statliga flygplatser, men nu hamnat i dricksvattnet i flera kommuner.

I Kallinge har ett vattenverk stängts och i Uppsala har ett kolfilter installerats och det är den typen av kostnader som Svenskt vatten nu vill att staten ska stå för.

– Vi är måna om att kostnaderna inte ska skjutas ut på enskilda hushåll i form av höjda va-taxor eller andra avgifter, säger Pär Dalhielm. 

Om PFAS är skadligt är än så länge oklart. Men det finns misstankar om att kemikalierna ökar risken för viss typ av cancer.

Senare i år ska Blekinge tingsrätt ta ställning till om drygt 170 Kallingebor som druckit förorenat vattnet ska få skadestånd av det kommunägda bolaget Ronneby Miljö & Teknik.

– Om det är så att de har rätt till ersättning från den som levererat vattnet, det vill säga kommunen, kommer vi i vår tur vända oss mot staten. Vi menar återigen att det är den som har förorenat som ska betala, säger Pär Dalhielm.

Miljöminister Isabella Lövin (MP) säger via sin pressekreterare att det generellt sätt är den som förorenat som ska stå för de kostnader som det medför. I övrigt vill hon inte vill kommentera Svenskt vattens krav.