Maduro avvisar EU-krav på nyval

1:53 min

Venezuelas president Nicolás Maduro avvisar flera EU-länders ultimatum att utlysa ett nytt presidentval i landet

Det kommer troligen leda till att han isoleras ytterligare, samtidigt som hans kärnväljare står bakom honom, rapporterar vår utsände.

– Det är inte Maduros fel allt det som sker nu. Vi går inte hungriga, vi får mat, barnen likaså. Om det skulle gå hungriga barn så är det föräldrarnas fel, säger 18-åriga tvåbarnsmodern Maria Alamos.

Hon bor i San Juan de los Morros som är ett kärnområde för Maduro och socialistpartiet. Här bor många fattiga som hjälpts av regeringens olika stödinsatser till de mest utsatta, bland annat med subventionerad mat och kontanta bidrag.

Men även här var det demonstrationer mot Maduro i lördags, vilket visar på att det finns ett missnöje med en ekonomi som håller på att falla samman. Och det kan bli värre.

Maduro förklarade i spansk TV-kanal att han inte kommer utlysa ett nytt presidentval, vilket nu innebär att Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Portugal och Österrike kommer erkänna utmanaren Juan Guaidó som Venezuelas president.

Den 35-årige Guaidó säger att protesterna kommer att fortsätta och arbetar nu för att stora nödsändningar med livsmedel och mediciner ska föras in i landet.

Enligt olika uppgifter finns det redan upplag redo i Colombia och Brasilien. Men Maduro har sagt nej till alla typer av bistånd och menar att försök att föra in hjälp kommer att stoppas, vilket kan leda till direkta konfrontationer vid gränsövergångarna.

Maria Alamos i San Juan de los Morros är orolig för vad som kan komma nu.

– Jag är rädd, jag är rädd för vad som kan hända mina barn, säger hon.