Wallström: EU stödjer Juan Guaidó

2:02 min

Venezuelas president Nicolás Maduro har avvisat flera EU-länders ultimatum att utlysa ett nytt presidentval i landet. De väntas därmed erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som president. EU väntas också ge Guaidó sitt stöd.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström: 

– I det här läget stödjer och betraktar vi Guaidó som legitim interimspresident.

Wallström hänvisar till ett uttalande som inte är officiellt ännu men som ska komma från EU senare idag. Ett uttalande där unionen alltså stödjer oppositionsledaren Guaidó.

Tidigare har sju enskilda EU-länder, däribland, Spanien, Frankrike och Tyskland, gett ett tydligt ultimatum till president Maduro. Annonsera nyval annars erkänner vi Guaidó som legitim ledare i Venezuela.

EU:s utrikesministrar uppmanade på ett möte i slutet av förra veckan Maduro att utlysa nyval som ska vara fritt och rättvist till skillnad från valet förra året som unionen menar inte gick rätt till. Man sa då också att EU står redo att införa nya sanktioner mot personer i Venezuela som anses ansvariga för krisen i landet.

EU beslutade också att upprätta en kontaktgrupp bestående av EU-länder som Sverige och latinamerikanska länder. En grupp som ska ha sitt första möte i Uruguay, på torsdag-

Enligt uppgifter till Ekot ska Sverige och utrikesminister Margot Wallström redan på det mötet ha föreslagit att EU skulle betrakta Guaidó som legitim interimspresident. Det uttalandet blockerades dock av Italien och därför kom inget sådant uttalande i förra veckan.

Men just ett sådant uttalande ska alltså komma senare idag enligt Wallström.