Tre män: Mansrollen skulle kunna vara så mycket mer

2:31 min

Vi bad tre män fundera över hur mansrollen kommer att förändras på tjugo till trettio år.

Lars Kågström, 57 år från Härnösand

– Mansrollen är begränsande. Den är så trång så många känner sig inte hemma där. Det är så väldigt lite man får vara och göra om man ska betraktas som en riktig man.

– Jag tror den snäva mansrollen idag beror på att män lider av bögskräck. Vi är så rädda att betraktas som bögiga eller tjejiga eller kärringaktiga och därför måste vi ageras som "mer man" än vi egentligen är. De som är allra räddast är nog de som håller hårdast i mansnormen.

Björn Westerlund, Örnsköldsvik, studerar till präst

– Jag tror många killar och män kommer att få det tufft i framtiden därför att killarna inte studerar vidare lika mycket som kvinnorna. Det kanske blir ett matriarkat i framtiden där kvinnorna styr, men helst skulle jag vilja att vi kunde göra det tillsammans. 

Jag tror könsrollerna håller på att glida ihop och isär samtidigt.

Andreas Brännlund, konstnär

Det kanske är dags att sluta identifiera oss som kön och titta på oss som människor istället. Man ska få vara som man känner sig. 

– Jag tror könsrollerna håller på att glida ihop och glida isär samtidigt.  Spektrat håller på att bli större och det är positivt. Det finns kanske det som är manligt och kvinnligt men hur mycket ska vi odla de skillnaderna? Det viktigaste är att man kan känna sig bekväm och att man blir accepterad för den man vill vara.