Kalmar län

Smarta och begåvade lämnar ofta landsbygden

2:02 min

De smarta och begåvade lämnar ofta landsbygden och bosätter sig i större städer. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

I forskningen har utbildning, IQ och rörelsemönster för drygt 1.2 miljoner svenska män granskats. Resultaten är tydliga. De med högre IQ och utbildning väljer oftare staden före landet.

– Jag hade trott att det skulle vara en viss skillnad, men inte så stor skillnad, säger Peter Hedström, professor och medförfattare till rapporten.  

Om befolkningen i en stad växer med 100 procent ökar produktiviteten i staden med 115 procent och inte 100. Många har ställt sig frågan vad de extra 15 procenten beror på. För att få svar på frågan har forskarna analyserat data för drygt 1.2 miljoner män som gjorde en IQ-test i samband med mönstring mellan åren 1990 och 2012. Man har granskat personernas utbildning och flyttmönster. Resultatet visar att de med högre IQ och utbildning i större utsträckning lämnar lugnet på landet till fördel för stadens utmaningar.

– Större orter är som magneter som drar åt sig talangfulla individer från mindre orter, menar Professor Peter Hedström.

De stora klyftorna mellan stad och landsbygd kopplas ofta till dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service. Men klyftorna beror också på att de begåvade med hög utbildning flyttat till städerna menar Peter Hedström.

– Det gör det ännu svårare för de mindre orterna, säger Peter Hedström.