EU-ministern tror på ordnad brexit

1:49 min

Sveriges nya EU-minister Hans Dahlgren tror att britterna verkligen kommer att lämna unionen den 29 mars, och att det kommer att ske på ett ordnat sätt.

Detta trots alla svårigheter som den brittiska premiärministern Theresa May har att få utträdesavtalet med EU accepterat på hemmaplan. Men Hans Dahlgren tror alltså att allt ska gå vägen, utan förlängning.

– EU-sidan har sagt till britterna att om ni har goda skäl för att behöva en förlängning så kan vi diskutera det. Men jag tror att den brittiska regeringen verkligen vill försöka få till stånd ett beslut i parlamentet som gör att de kan hålla det här datumet.

Hans Dahlgren beskriver risken för en hård brexit, att avtalet trots allt inte accepteras av britterna, som värsta tänkbara scenarie.

Det skulle bland annat innebära att nya tullar på cirka tio procent införs över en natt och att EU förlorar de pengar som britterna lovat att betala för sådant som redan varit överenskommet inom unionen. Det handlar om närmare 500 miljarder kronor.

Men trots att det brittiska parlamentet den 15 januari röstade ner avtalet med överväldigande majoritet, finns det alltså de som fortfarande tror på ett ordnat utträde för britterna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger till exempel att det fortfarande finns tid kvar om viljan finns.

Theresa May själv är på resa i Nordirland, som har hamnat i centrum av debatten eftersom båda sidor ser det som helt nödvändigt att undvika en hård gräns på ön.

Och Sveriges EU-minister säger alltså att det mesta fortfarande pekar mot ett avtal som båda sidor accepterar.

– Jag tror att det till sist ändå blir ett ordnad utträde eftersom det är så mycket förnuftsskäl som talar för det.