Kamp mot högerextrema i fokus för LO

2:01 min

Facken inom LO driver en egen kampanj inför EU-valet. LO anser att EU-samarbetet hotas på grund av att högerextremism växer i Europa.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson pekar ut Sverigedemokraterna som huvudmotståndare.

– Att begränsa Sverigedemokraternas framgångar i Europaparlamentsvalet men också Moderaterna, som ju har valt att börja samarbeta med Sverigedemokraterna precis som vi har sett i andra EU-länder, det blir våra huvudmotståndare.

Vad ska LO-väljaren rösta på?

– LO-väljaren ska rösta för sina villkor, den man tror bäst kan stå upp för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, och då är jag säker på att vi kommer få många väljare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s 14 medlemsförbund har enats om en gemensam kandidat till EU-parlamentet: Johan Danielsson står som nummer två på Socialdemokraternas lista inför valet den 26 maj.

Hans första prioritering blir en bättre arbetsmiljölagstiftning i EU.

– Det saknas i EU i dag en uttalad nollvision för dödsolyckor, det måste vi få på plats så att medlemsstaternas arbete och även EU:s eget arbete kan mätas mot detta, säger Johan Danielsson.

Karl-Petter Thorwaldsson pratar mycket om fascism som breder ut sig i Europa – men vad kan du göra åt det om du blir invald i Europaparlamentet? 

– En roll som parlamentet har är ju att vara medlagstiftare i budgeten och då handlar det bland annat om att sluta betala ut EU-medel till länder som inte har en fungerande rättsstat till exempel. 

Enligt LO-basen står vänster mot höger i EU-valet, demokrati mot fascism. 

– Det är väl första gången en LO-ordförande har inlett en valrörelse med att det först och främst handlar om en kamp mot fascismen. Född på 1960-talet i skuggan av andra världskriget trodde man väl aldrig att det skulle bli en fajt man behövde ta igen, men vi måste ta den fajten nu. Den växer i hela Europa, det är det valet handlar om i maj, säger Karl-Petter Thorwaldsson.