Gränspolisen: Sverige klarar inte Schengens krav på gränskontroll

2:24 min

Den yttre gränskontrollen av Sverige har inte resurserna för att uppfylla Schengens krav på gränskontroll, säger Patrik Engström, chef för nationella Gränspolissektionen.

I september läckte delar av en Schengenrapport om den svenska gränskontrollen ut i medierna. I rapporten kritiseras gränspolisen för bristen på organisation, personal och rätt kompetens.

– Schengenutvärdering har visat är att den yttre gräskontrollen av Sverige – en del av gränspolisens uppdrag – inte är resurssatt för att uppfylla Schengens krav på gränskontroll, säger Patrik Engström, chef för nationella Gränspolissektionen.

Om Sverige ska kunna bedriva gränskontroller på den nivå EU kräver behöver gränspolisen förstärkas med drygt 500 personer, enligt Dagens Nyheter.

Den siffran vill Patrik Engström inte kommentera, då myndigheten just nu arbetar med att bedöma hur mycket nya resurser som krävs.

Sverige har 102 gränsövergångsställen där polisen ska kunna bedriva gränskontroll till Schengenstandard, säger Patrik Engström. 

– Det handlar om ett arbete som bedrivs i polisens samtliga sju regioner. Det som krävs, utan att gå in på exakt antal, är mer personal för att kunna bedriva den yttre gränskontrollen som EU kräver. Det handlar om att kunna bedriva kontroll på såväl stora som små gränsövergångsställen. 

I dag klockan 11.00 kommer polisen i Stockholm hålla en pressträff om deras arbete med yttre gränskontroll.