Åkesson: EU kan reformeras inifrån

1:59 min

Inför EU-parlamentsvalet i maj kommer Sverigedemokraterna inte att gå till val på att Sverige ska lämna EU.

I förra EU-valet 2014 fanns kravet att Sverige ska lämna EU, men idag tog SD:s partistyrelse en ny valplattform som innebär att partiet istället vill vara kvar och förändra EU inifrån.

– Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån. Vi ser goda förutsättningar för det idag och det har vi aldrig gjort tidigare, säger Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna.

Så en väljare som i EU-valet vill att Sverige ska lämna EU, den ska inte givet rösta på ert parti.

 – Vi kommer att positionera oss som det mest EU-kritiska partiet. Där om råder det ingen tvekan. Frågan om Sveriges medlemskap i EU är egentligen inget för Europaparlamentsvalet, utan en nationell fråga i grunden. Så det är inget vi kommer att driva i det här valet.

Partiet gör en omsvängning, och ser nu med växande styrka för det egna partiet och andra högernationella partier i EU en möjlighet att förändra EU inifrån.

– Många som möjligen är kritiska till den här förskjutningen i hur vi förhåller till EU-frågan har inte förstått att det är väldigt få partier kvar i Bryssel som har en annan uppfattning, än att EU måste reformeras.