Bankernas vinster ökade 2018

2:17 min

2018 var ett bra år för de fyra storbankerna. Sammanlagt gjorde Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken en vinst på 112 miljarder kronor, det är tre miljarder mer än 2017.

Den bank som gick mot strömmen med ett försämrat resultat var Nordea, som rapporterade sina siffror i morse. 

– Intäkterna är jag inte nöjd med, intäkterna påverkar resultatet och det är på den fronten jag inte är nöjd, säger Nordeas vd Casper von Koskull.

Det är särskilt avslutningen på 2018 som har varit utmanande för bankerna. En orolig period på marknaderna gör att färre kunder gör affärer som bankerna tjänar pengar på. 

– Den omgivning vi hade, speciellt under fjärde kvartalet var otroligt utmanande. Vi hade rörelser på marknaden som vi inte har haft sedan 2008, säger Casper von Koskull. 

Enligt banken SEB:s vd Johan Torgeby har det varit stökigt. 

– I flera år har vi nästan sett en immun aktiemarknad och räntemarknad. Vi har haft rätt mycket olika nyheter och stök på det politiska och geopolitiska området, men det har känts som att aktiemarknaden, räntemarknaden och valutamarknaden har varit immuna. De har de inte varit det fjärde kvartalet, vi såg ganska kraftigt fallande börser över hela världen, säger han. 

Trots det förbättrades de fyra storbankernas vinster under förra året. Rörelseresultaten före skatt för 2018 summeras till 112 miljarder kronor jämfört med 109 året innan.

Handelsbanken, som rapporterade ökad helårsvinst i dag, fick ett kyligt mottagande på aktiemarknaden. Ett av skälen var att Handelsbanken som enda storbank gav beskedet att aktieutdelningen till ägarna inte ökar.

Nordea har ett försämrat räntenetto, vinsten från in- och utlåningen. Handelsbanken, SEB och Swedbank tjänar alla mer på sin utlåningsverksamhet än tidigare, och bolånen fortsätter att vara en stabil intäktskälla.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har inte märkt av någon avmattning. 

– Vi ser också kontinuerligt en bra aktivitet i bolånen i Sverige, säger hon.

Hur märker du det? 

– Vi ser att det fortsätter vara människor som flyttar och köper bostäder, de renoverar och behöver bolån, säger Birgitte Bonnesen.